Satsa på MIG!
Startsidan     Skrivande     Fotografering     Dator & IT     Kontakt     Mitt CV     CV-bilaga 
Mitt allra första möte med en dator skedde på sensommaren 1993. På den här sidan kan du läsa mer om det och vad som hänt efter det. Du får också en inblick i vad jag kan göra med en dator och se lite av det jag skapat. Kanske något passar just för Dig och Ditt företag?

linje
Hur det hela började

Som jag nämnde i inledningen mötte jag en dator första gången på sensommaren 1993. Jag hade givetvis sett datorer tidigare, men detta var första gången jag fick använda en. Det gav en intressant inblick i datorns värld. Ehuru datorn ifråga inte var någon vanlig PC (det var en terminal) och inte särskilt användarvänlig fick jag en aning om vilken nytta man kunde ha av en dator. Min inställning visavi datorer hade dittills varit negativ då jag i min okunskap ansåg att datorns betydelse för sam­hället var starkt överdriven. Jag kom senare att ändra uppfattning.

Under påföljande år kom jag att stifta bekanstap med en modernare dator med mus och den tidens versioner av de populära programmen. Nu insåg jag verkligen vilken enorm nytta man kunde ha av en PC. Min gamla inställning utraderades. Jag fick prova på att arbeta i E.. ja, ett känt kalkylprogram. Det var mycket intressant även om jag var livrädd att jag skulle komma åt någon knapp och radera allt. Nu vet jag att så inte kan ske.

Min första egna dator inköptes 1995 och var av märket IBM. Efter att ha lärt mig en hel del på egen hand gick jag på våren detta år (någon månad efter inköpet) en kurs som hette "ADB för Alla" och var en månad lång. Det var en mycket lärorik kurs och vi som gick den var alla eniga om att dubbla tiden inte varit helt fel.


linje
Fortsatt lärande

När jag skulle skaffa mig gymnasiekompetens valde jag en linje som hade sin inriktning på dator­användande. Dataprofil, kallades det. I samma veva köpte jag min andra dator. Datorerna på skolan hade ett nytt operativsystem som jag dittills bara hört talas om. Min nya dator hade (och har) detta operativsystem som jag snabbt lärde mig behärska.

Under tiden på skolan började jag även med att skapa hemsidor (Du kan läsa mer om det på sidan Fotografering) och det var i samband med det som jag upptäckte att jag hade fallenhet för att skapa datorgrafik. Ja, i början var det väl inget att skryta om, men det blev bättre med tiden. Faktiskt så bra att jag fått göra grafik åt andra.
 » Titelskyltar
 » Logotyper

Bland dem som utnyttjade mitt erbjudande att göra grafik var en engelsman (tror jag) som skulle skapa en resesite. Det gick nästan inte en dag utan att jag fick ett mail från honom i vilket han önskade mer grafik. Jag tillbringade många timmar vid datorn och även om jag inte tjänade några pengar på det så lärde jag mig väldigt mycket. Det var främst reklambanners och små ikoner som kom att bli min specialitet.
 » Banners
 » Ikoner mm

En annan "klient" uttryckte en önskan om att jag skulle skriva tutorials om hur man skapar grafik. Detta för att han skulle slippa be mig varje gång han behövde någon grafik. Jag skrev flera tutorials (på engelska) speciellt avsedda för Photoshop. Det var både kul och lärorikt, inte minst att göra det på engelska. Du kan se (och ladda ner) mina tutorials på Larry's Graphics. Jo, det är jag som är Larry.

linje
Grafik vs programmering

Under mina kontakter med människor runt om i världen har det slagit mig att de som är duktiga på att programmera oftast är sämre (i vissa fall dåliga) på att skapa grafik och vice versa. Naturligtvis finns det undantag. Jag är klart bättre på att skapa grafik än att programmera även om mina kun­skaper på detta område har förbättrats.

Jag använde mig länge av ett program för att skapa mina hemsidor, WebExpress, och det händer fortfarande att jag använder det. Efter att jag skaffat mig min domän har jag allt mer övergått till att skriva HTML-koden själv. Det gick trögt i början, men sedan allt bättre och numera föredrar jag att handkoda mina websidor.

Samtidigt som jag lärde mig HTML började jag på allvar att lära mig och använda CSS (Cascading Style Sheets). Ett utomordentligt hjälpmedel med nära nog obegränsade möjligheter. Jag använde lite CSS även tidigare, men då inskränkte det sig till att förändra utseendet på länkarna. Numera använ­der jag CSS till det mesta av sidornas layout. Detta med egenhändigt skrivna CSS-filer (filen till dessa sidor heter t ex abt.css).

Jag har även hunnit med att under en tid leda och vara administrator för ett diskussionsforum. Det var både intressant och lärorikt. Jag har ett eget forum nu. Du kan se det genom att gå till min site Brunkman Photography. Klicka på "reklambilden" uppe till höger (finns på alla huvudsidor här men i olika utföranden) så kommer du dit.


Startsidan     Skrivande     Fotografering     Dator & IT     Kontakt     Mitt CV     CV-bilaga 
Copyright © Lars G Brunkman - All rights reserved